Pertti Sahlman

Toffeen syntyhistoria

Syksyllä 1983 tapasin ystäväni Espalla.  Ja kyselin mitä puuhaili ja kertoi tekevänsä gradua xylitolitoffeesta. Ystäväni järjesti tilat Viikin yliopiston laboratorioon, yhdeksi viikonlopuksi 14.1.1984. Tätä edelsi halu tehdä parempaa toffeeta kuin paksu, ylimakea fudge.

Teimme 10 kg oman reseptin mukaista toffeeta, pehmeää, maukasta ja ei saanut tarttua hampaisiin.Tuote meni koemyynnissä hetkessä ja huuto oli "lisää".  Ratkaisu oli tehtävä heti ja vuokrasin tilat Kauniaisista . Ensimmäisten erien jälkeen sanoin itseni irti vakitöistä ja minusta tuli yrittäjä.

Asiakkaita tuli heti runsaasti, 10-15 Karkkipussi-myymälää, Stockmann ja erilliset karkkikaupat. 1985 alkoi Ruotsin myynti, kun Lennart Almqvist kiinnostui kovasti tuotteesta, jota oli maistanut Karkkipussi-myymälässä. 

Toimitin alussa tuotteet itse liikkeisiin ja samalla tein myyntityötä.Illalla ja yöllä sitten keitin ja valmistelin. Tehtaanmyymälä avattiin vuonna 1986 ja siihen palkattiin henkilö, joka hoiti myös muun myynnin ja markkinoinnin. Myös kondiittori palkattiin sekä kiireapulaisia. Tuotanto laajeni konvehteihin, marmeladeihin, riisisuklaa-leipiin sekä moniin  sovellutuksiin, mutta päätuote oli Toffee.

teksti Pertti Sahlman

 

Pertti Sahlman

Vuonna 1984 perustettu yritys siirtyi vuonna 1986 Helsingin Vuosaareen, jossa valikoimiin tuli marmeladit ja tryffelituotteet.


Sahlmanin makeistehdas piti Helsingissä kahdenkymmenen vuoden ajan tehtaanmyymälää (Vuosaaressa ja Herttoniemessä), millä on ollut merkittävä rooli yrityksen tunnettavuuden lisäämisessä.

Kondiittori Heikki Ertovaara

Vuonna 2006 tehdas muutti Helsingistä Mäntsälään ja samalla tehtaanmyymälä lopetti toimintansa.

Nyt Sahlman Makeiset Oy on toisen polven yrittäjän, Marko Sahlmanin myötä, kasvanut merkittäväksi toffeetankojen valmistajaksi kotimaassa. Vientiin tuotteista menee 50 %. Yrityksen toimintatapa on pysynyt samana alusta lähtien. Nopeat toimitukset, pienet välivarastot takaavat tuotteiden tuoreuden. Asiakkaiden toiveet otetaan aina huomioon.


Tuotteet valmistetaan edelleen käsityönä ja alkuperäisen reseptin mukaan.